Carol Hughes’ column – It’s easier than ever to buy local

It’s easier than ever to buy local

We are lucky to live where eating locally means eating well, and including local produce makes our meals as delicious as possible. Most people who take advantage of this option feel fortunate to do so. Which is why this spring, parliament passed an NDP private member’s bill that recognizes the Friday before Thanksgiving every year as “National Local Food Day.” The benefits of celebrating local food are clear. It encourages us to support local businesses, reduce our carbon footprint and eat healthy delicious food.

There is already broad support for this idea, with over eighty percent of Canadians believing it is important to know where their food comes from, and many of them already make an effort to source their groceries locally. In the north, it is easier than ever to buy local as summer gets going and more fresh produce comes into season.

Roadside stands, seasonal food festivals, and weekend trips to farmer’s market are an enjoyable and convenient way to buy local. These allow you to interact directly with small growers and the businesspeople who produce your food. This gives the consumer insight into where your food comes from, how it is grown, and gets to market. When you do this, you are contributing to your local economy and also building a community that supports its hardworking farmers and entrepreneurs.

Summer isn’t the only season in which buying local is an option. Instead of shopping at big box stores, many areas have grocery stores, butchers, and bakeries owned and operated by people in your community. For groceries, it’s easy to know the source of a product when you see the Foodland Ontario logo.

But local produce and fresh meat are just the beginning. Eggs, dairy, honey, maple syrup, handmade soap, as well as services, can all be purchased locally. The recent bloom of craft breweries in northern Ontario even makes it easier to cool off with a local beer.

Apart from supporting your regional economy, buying in your area is essential to creating a sustainable local food system. When food is produced close to where it is sold, pollution is reduced. As an added bonus, the closer your produce is produced to home, the fresher it will be.

Most importantly, buying local is an effective way to use your power as a consumer to support your community. It is one way we can protect ourselves from trade agreements (and disagreements) that threaten domestic agriculture and food production. When we support the hard work of local producers and harvesters, food manufacturers, farmers’ markets, and restauranteurs, we bolster economic growth in our part of the province and help protect good jobs for our area.


Il est plus facile que jamais d’acheter des produits locaux

Nous avons la chance de vivre dans une région où les aliments locaux sont sains, et rend nos mets si délicieux. La plupart des gens qui en profitent se sentent privilégiés. C’est pourquoi ce printemps, le Parlement a adopté un projet de loi d’initiative parlementaire néodémocrate déclarant le vendredi précédant l’Action de grâces « Journée nationale de l’alimentation locale ». La célébration de l’alimentation locale présente des avantages clairs et nous encourage à soutenir les entreprises locales, à réduire notre empreinte carbone et à manger des aliments sains et savoureux.

L’idée recueille déjà un vaste appui : plus de 80 % des Canadiens croient qu’il est important de savoir d’où proviennent les aliments et bon nombre font déjà un effort pour acheter des aliments locaux. Dans le Nord de l’Ontario, il est plus facile que jamais d’acheter des aliments locaux alors que l’été est à nos portes et que davantage de fruits et légumes frais sont de saison.

Les étals en bordure de route, les festivals d’alimentation saisonnière et les escapades de fin de semaine aux marchés agricoles constituent des façons agréables et pratiques d’acheter des aliments locaux, qui permettent d’interagir directement avec les petits cultivateurs et les gens d’affaires qui produisent les aliments que vous consommez. Ce faisant, vous apprenez d’où viennent ces aliments, comment ils sont cultivés et comment ils arrivent sur le marché. Par l’achat d’aliments locaux, vous contribuez à l’économie locale et enrichissez une communauté soutenant les agriculteurs et les entrepreneurs qui travaillent fort.

Par ailleurs, l’été n’est pas la seule saison où vous pouvez acheter des aliments locaux. Au lieu de faire vos emplettes dans les supermarchés, allez plutôt dans les épiceries, les boucheries et les pâtisseries que possèdent et exploitent les gens de votre collectivité. De plus, il est facile de connaître la provenance des produits étiquetés Ontario Terre nourricière.

Mais l’achat de fruits et légumes et de viandes locales n’est qu’un début. Vous pouvez acheter les œufs, les produits laitiers, le miel, le sirop d’érable, le savon fabriqué à la main et les services locaux. Et avec l’ouverture récente de brasseries artisanales dans le Nord de l’Ontario, c’est encore plus facile de se rafraîchir en dégustant une bière locale.

En plus de soutenir l’économie régionale, vous assurez la viabilité du système alimentaire local en achetant des aliments près de chez vous. L’achat local réduit la pollution et garantit également la fraîcheur des aliments.

Plus que tout, l’alimentation locale vous permet d’utiliser votre pouvoir d’achat pour soutenir votre collectivité. Vous pouvez ainsi vous protéger contre les accords (et désaccords) commerciaux qui menacent l’agriculture et la production alimentaire locales. En soutenant les éleveurs, les cultivateurs, les fabricants, les marchands et les restaurateurs locaux, nous stimulons la croissance économique et protégeons les bons emplois de la région.

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